Máte dotaz? 730 157 795 (Po-Pá 9:00-16h)
3 min. čtení
15. 4. 2019

Potraviny obsahující antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které se hlavně nacházejí v některých potravinách. Některé antioxidanty si ale tělo umí vyrobit samo. Hlavní funkcí antioxidantů je ochrana buněk před volnými radikály, což jsou vlastně škodlivé molekuly.

Když se akumulují volné radikály, mohou způsobit stav známý jako oxidační stres. To může poškodit DNA a další důležité struktury v buňkách. Bohužel chronický oxidační stres může zvýšit riziko chronických onemocnění, jako je srdeční onemocnění, diabetes typu 2 a rakovinu.

Naštěstí lze stravou bohatou na antioxidanty zvýšit hladinu antioxidantů v krvi a tím snížit i oxidační stres a snížit riziko těchto onemocnění.

Které potraviny patří mezi nejlepší antioxidanty?

Pekanové ořechy – vynikající zdroj zdravých tuků a minerálů včetně výborných antioxidantů, které pocházejí z Mexika a jižní Ameriky. Pomáhají zvyšovat hladinu antioxidantů v krvi a snižují tak špatný cholesterol.

Borůvky - Borůvky patří mezi nejlepší zdroje antioxidantů s nejmenším počtem kalorií . Jsou bohaté na antokyany a další antioxidanty, které mohou pomoci snížit riziko srdečních onemocnění a oddálit pokles funkce mozku, ke kterému dochází s věkem.

Jahody – jahody jsou velice bohaté na vitamín C a také na antioxidanty. Patří mezi nejoblíbenější „bobule“ na světě. Jahody mají největší zdroj antokyanů, které pomáhají snižovat riziko srdečních chorob.

Artyčoky – artyčoky jsou zelenina s vysokým zdrojem vlákniny, minerálů a antioxidantů. Jsou bohaté na kyselinu chlorogenovou. Množství antioxidantů v artyčocích závisí na způsoby přípravy.

Maliny – maliny jsou opět výtečným zdrojem vlákniny, vitamínu C, manganu a antioxidantů. Stejně jako borůvky mají vysoký podíl antokyanů a mají protizánětlivé účinky.

Fazole – fazole jsou levnou formou potraviny, která má vysoký obsah vlákniny, která dopomáhá správnému chodu trávicího traktu. Fazole kromě jiných antioxidantů obsahují antioxidant kaempferol, který dle studují pomáhá ničit nádorové buňky.

Červené zelí - Červené zelí má působivý nutriční profil. Červené zelí je bohaté na vitamíny C, K a A a má vysoký obsah antioxidantů. Červená barva zelí je důsledkem antioxidantu antokyanu, který jak už jsme zmínili má velmi blahodárný vliv pro tělo.

Špenát – špenát má velice málo kalorií a obsahuje spoustu antioxidantů, minerálů a vitamínů. Patří mezi nejbohatší zdroje v potravě. Obsahuje také antioxidanty lutein a zeaxantin, které pomáhají chránit oči před volnými radikály. 

Řepa – řepa je bohatá na draslík, železo, vlákniny, kyselinu listovou a taky samozřejmě antioxidanty, který se říká betalainy, které jsou spojovány s působivými přínosy pro zdraví.

Kapusta – kapusta se řadí mezi nejzdravější zeleninu a to díky obsahu antioxidantů. Obsahuje také vitamíny A, K a C a je bohatá na vápník.

Kvalitní hořká čokoláda – tmavá čokoláda je vynikající, výživná a je jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů. Obecně řečeno, čím vyšší je obsah kakaa, tím více antioxidantů obsahuje čokoláda.

Přímý zdroj

Jsme velkoobchod a máme 55 tisíc produktů skladem.

Poradíme

Fitness je náš svět a víme o něm vše.

Péče

Jsme rodinná firma a tak se o vás i postaráme.

Kvalita

Od roku 1997 pro vás vybíráme to nejlepší na trhu.