Máte dotaz? 730 157 795 (Po-Pá 9:00-16h)
2 min. čtení
3. 3. 2020

Glutamin

Glutamin je nejčastější aminokyselinou ve vašich svalech - více než 61% kosterního svalu je glutamin. Glutamin se skládá z 19% dusíku, což z něj činí primární transportér dusíku do svalových buněk.

Glutamin je potřebný v celém těle pro dosažení optimálního sportovního výkonu. Během intenzivního tréninku jsou hladiny glutaminu v těle velmi vyčerpané, což snižuje sílu, výdrž a zotavení. Obnovení normálních hladin glutaminu může trvat až 6 dní. Studie prokázaly, že suplementace L-glutaminem může minimalizovat rozklad svalů a zlepšit metabolismus bílkovin.

Glutamin je k dispozici v kapslích nebo v prášku, který se smíchá s vodou. 

Glutamin hraje klíčovou roli v metabolismu bílkovin, objemových buňkách a antikatabolismu. Glutaminová antikatabolická schopnost zabraňuje rozpadu svalů.

Toto je zvláště užitečné info pro lidi, kteří „snižují svou váhu“. Zejména v létě, když se snažíte zbavit tělesného tuku, aniž byste ztratili svaly.

Glutamin a jeho výhody:

  • je potřebný v celém těle pro optimální výkon
  • je jednou z nejdůležitějších živin pro střeva
  • prospěšný pro imunitní systém
  • zabraňuje katabolizaci (konzumaci) svalů
  • zlepšují dostupnost a vstřebávání glutaminu
  • podporuje dehydrataci.

 

Kolik byste měli doplnit?

Aktivní sportovci se jedinci by měli brát 10 až 15 gramů glutaminu denně - doplňovat ho 2x až 3x denně, přičemž každá dávka by měla být přibližně 5 gramů. Měli byste také vědět, že už možná dostáváte nějaký glutamin ve své stravě z jiných doplňků, které užíváte. Mnoho proteinových doplňků již obsahuje nějaký glutamin, takže si přečtěte štítky, abyste to věděli. Nejlepší čas k užívání glutaminového prášku je ráno, po cvičení a v noci před spaním.

Přímý zdroj

Jsme velkoobchod a máme 55 tisíc produktů skladem.

Poradíme

Fitness je náš svět a víme o něm vše.

Péče

Jsme rodinná firma a tak se o vás i postaráme.

Kvalita

Od roku 1997 pro vás vybíráme to nejlepší na trhu.