Máte dotaz? 730 157 795 (Po-Pá 9:00-16h)
4 min. čtení
26. 6. 2020

Předčasná večeře vám pomůže spálit tuk a snížit hladinu cukru v krvi!

Nedávná studie zjistila, že konzumace pozdní večeře může způsobit přírůstek na váze a vysokou hladinu cukru v krvi bez ohledu na kalorie.

Jíst večeři ve 22:00 hodin večer místo 18:00 hod., může ovlivnit hladinu glukózy v krvi a schopnost spalovat tuk. Výsledky studie zaznamenaly, že pozdní jedlíci měli maximální hladiny cukru v krvi téměř o 20 procent vyšší a spalování tuků se snížilo o 10 % ve srovnání s těmi, kteří jedli večeři dříve.

Naše tělo nemá skutečné hodiny, ale má vnitřní rytmus, podle kterého naplánuje hlavní funkce těla. Tyto vnitřní hodiny, nazývané „cirkadiánní rytmus“, pomáhají tělu přizpůsobit se změnám prostředí, spánku a činnostem, jako je trávení a stravování. Načasování jídla tak může ovlivnit regulaci tělesné hmotnosti, metabolickou regulaci, srdeční tep a spánkový cyklus.

1. Hubnutí – „Včasná večeře je dobrá pro trávení a vše, co je dobré pro trávení, pomáhá hubnutí“J

Odborníci tvrdí, že omezení příjmu jídla v okně od 6:00 do 19:00 hod. může drasticky snížit celkový příjem kalorií. Může to být proto, že s největší pravděpodobností spotřebujete méně kalorií, protože čas, který strávíte jídlem, klesl. Také delší trávení přes noc pomáhá při zvyšování úbytku tuku. Tělo má čas dosáhnout stavu ketózy - přirozený stav těla, kdy je tukem téměř úplně poháněno. Jinými slovy tělo používá uložený tuk pro energii. Říká se, že tělo je zapojeno do pohybu slunce, spotřebuje všechno, co jíme. Pokud se vyrobené kalorií nepoužívají, uloží se jako tuk.

2. Dobrý spánek – „Jídlo těsně před spánkem může narušit spánek“

Nadměrná konzumace jídla nebo večeře těsně před spaním může zvýšit riziko pálení žáhy a poruchy trávení, což ztěžuje usínání a celkový spánek. Jíst pozdě v noci narušuje cirkadiánní rytmus. To také zabraňuje, aby se naše tělo vypnulo. Pokud budete večeřet dříve, budete mnohem lépe trávit a spánek bude kvalitnější.

3. Zdravé srdce – „Brzká večeře zajistí správný chod srdce“

Lidé, kteří jí pozdě, mají tendence jíst více a přejídat se. Pozdní večeře kalorie nespálí a ty jsou přeměněny na triglyceridy, mastnou kyselinu, která zvyšuje riziko srdečního infarktu a mrtvice. Jíst večeři dříve snižuje riziko tvorby triglyceridů.

4. Lepší nálada a více energie – „Menší únava a podrážděnost“

Brzká večeře dává vašemu tělu více času na stabilizaci hladiny cukru v krvi, což hraje roli v tom, že se cítíte méně unavení a podrážděni. Navíc, včasné stravování vám dává více energie k činnostem před spaním.

5. Snižuje riziko obezity – „Brzká večeře neukládá tuk do zálohy“

Když jíte pozdě, kalorie, které konzumujete, vaše tělo nevyžaduje pro energii, proto se nakonec ukládají jako tuk. Pravidelná pozdní večeře rozběhne cyklus kalorií uložených jako tuk, což by mohlo vést k přibývání na váze a dokonce k obezitě. 

6. Zlepšuje trávicí systém – „Čím větší mezera mezi večeří a spánkem, tím lepší trávení“

Pokud budete jíst před spánkem, potrava se dobře nestráví a ležení způsobuje mnoho problémů, jako je kyselý reflux, plynatost, nadýmání nebo bolest břicha. Všechny tyto problémy jsou příznaky zažívacího traktu a čím větší je mezera mezi večeří a spánkem, tím lepší je funkce trávicího systému.

 

Přímý zdroj

Jsme velkoobchod a máme 55 tisíc produktů skladem.

Poradíme

Fitness je náš svět a víme o něm vše.

Péče

Jsme rodinná firma a tak se o vás i postaráme.

Kvalita

Od roku 1997 pro vás vybíráme to nejlepší na trhu.