Máte dotaz? 730 157 795 (Po-Pá 9:00-16h)
3 min. čtení
22. 1. 2020

Výběr sacharidů

Hlavní úlohou sacharidů je dodávat energii!

Když jsou tráveny, rozkládají se na glukózu, aby poskytovaly tělu snadno dostupnou energii k rychlému a účinnému použití. Sacharidy jsou nejdůležitější formou paliva pro cvičení a sportovní aktivity. Tělo může ukládat sacharidy ve svalech a játrech jako glykogen a tyto zásoby použít jako zdroj paliva pro mozek a svaly během fyzické aktivity. Tyto zásoby glykogenu jsou omezené, proto je důležité být na začátku každého cvičení plně zásoben. Nemáte-li ve vaší stravě dostatečné množství sacharidů pro cvičení, můžete se cítit unavení a mít nedostatek energie a nebudete moci provádět to nejlepší. Pravidelný příjem potravin bohatých na sacharidy je proto důležitý pro udržení zásob v těle. Správná volba jídla může pomoci zajistit, že tělo má dostatek energie pro fyzickou činnost a také pomůže regeneraci.

Škrobová jídla jsou důležitým zdrojem sacharidů v naší stravě. Celozrnné odrůdy také poskytují vlákninu, která je důležitá pro trávení a řadu vitamínů a minerálů včetně vitamínů B, železa, vápníku, atd.

Mezi dobré zdroje sacharidů ve stravě patří:

  • Chléb
  • Snídaňové cereálie a ovesná kaše
  • Těstoviny, nudle
  • Rýže, kuskus, brambory a jiná škrobová zelenina (např. kukuřice)
  • Fazole a luštěniny

Škrobová jídla by měla tvořit asi třetinu jídla, které jíme. Ovoce a mléko obsahují sacharidy ve formě cukrů a mohou pomoci zajistit tělu rychlý zdroj energie. Obsahují také mnoho dalších vitamínů a minerálů, které nám pomáhají udržovat zdraví. Škrobová jídla, zejména odrůdy s vysokým obsahem vlákniny, poskytují pomalejší uvolňování energie a jejich trávení trvá déle, takže je dobré je zahrnovat do potravy.

Potraviny a nápoje, které obsahují velké množství volných cukrů, jako jsou sladkosti, sušenky, koláče a sladké nealkoholické nápoje, by obecně měly být omezeny, protože mohou vést k nadměrnému příjmu kalorií, které mohou způsobit přírůstek hmotnosti. Častý vysoký příjem volných cukrů může také zvýšit riziko zubního kazu. 100% ovocné šťávy také obsahují volné cukry, proto se doporučuje omezit příjem na malou sklenici 150 ml denně.

 

Trvání sportování aktivity

Doporučená dávka (na kg tělesné váhy denně)

3-5 hodin týdně

4 – 5 g

5-7 hodin týdně

5 – 6 g

1-2 hodiny denně

6 – 8 g

2 + hodin denně

8 – 10 g

 

Pokuste se příjem sacharidů nevměstnat do jednoho jídla. Rozložte svůj příjem na snídani, oběd, večeři a občerstvení, které zapadají do plánovaného cvičení.

Níže uvedená tabulka ukazuje obsah sacharidů v některých běžných potravinách:

Typ jídla

Velikost porce

Obsah sacharidů (v gramech) v porci

Těstoviny (vařené)

Střední (230g)

76

Kuskus

Průměrná (150g)

56

Rýže, celozrnná (vařená)

Střední (180g)

53

Brambory

Velká (220g)

50

Celozrnný chléb

2 tlustší plátky (88g)

37

Batát (vařený)

2 střední (130g)

27

Banán

1 velký (120g)

24

Ovesná kaše s nízkotučným  mlékem

Střední (160g)

19

Kukuřice

Průměrná (80g)

11

Přímý zdroj

Jsme velkoobchod a máme 55 tisíc produktů skladem.

Poradíme

Fitness je náš svět a víme o něm vše.

Péče

Jsme rodinná firma a tak se o vás i postaráme.

Kvalita

Od roku 1997 pro vás vybíráme to nejlepší na trhu.